Stookwijzer, of stook wijzer

Het stoken van een haard of kachel is voor menigeen de basis van een gezellig avondje. Het zal niemand zijn ontgaan dat het milieu de laatste jaren, terecht, veel aandacht krijgt. In de hierover gevoerde discussies komt met enige regelmaat het stoken van hout en andere natuurlijke brandstoffen aan de orde.

Het stoken van hout leidt, mits aan enige voorwaarden wordt voldaan, volgens onderzoeken in Duitsland, Scandinavië, Amerika en Nederland (o.a. door TNO) niet of nauwelijks tot belasting dus schade van het milieu. Immers bomen hebben voor hun huishouding en groei CO2 nodig en uit praktijkproeven is gebleken dat een boom bij verbranding ongeveer evenveel CO2 vrijgeeft als hij nodig heeft om zo groot te worden! U kunt dus met een gerust geweten van uw houtvuur genieten, mits u zich houdt aan de voorwaarden zoals deze bij onderzoeken zijn gevolgd.

 

De voorwaarden 

In het onderzoek is er geen onderscheid gemaakt tussen merken, onder alle omstandigheden is gebleken dat, voor een minimale milieubelasting aan de volgende normen moet worden voldaan:

  1. Gebruik uitsluitend schoon, droog hout. D.w.z. geen geverfd of gelakt hout, spaanplaat, hardboard, MDF of soortgelijke producten. 
  2. Zorg voor een goede rookgasafvoer, een goede schoorsteen welke ook regelmatig schoongemaakt dient te worden.
  3. Laat uw houtvuur optimaal branden. Door het kiezen voor een hoog rendement kachel, zorgt u voor een schone verbranding met minimale uitstoot. (mits voldaan aan de andere voorwaarden.   

 

Houtsoorten

Hard- en zachthout zijn beide geschikt voor de haard. Het voordeel van hardhout is dat het mooiere vlammen geeft. Ook blijven de kolen langer gloeien. Lichte houtsoorten branden juist wat sneller op. De energiewaardes van de diverse soorten hout zijn nagenoeg gelijk. Een lichtere houtsoort zal dus relatief meer warmte in kortere tijd afgeven en een hardere soort geeft meer sfeer en langer stookplezier. 

Houtsoorten met veel hars, zoals dennen, branden erg goed. Een groot nadeel is, dat de hars zorgt voor een snellere vervuiling van het rookkanaal en dus een grotere kans op schoorsteenbranden! Hout met verontreinigingen zoals lak of verf en geïmpregneerd hout, moet u vermijden. Dit hout geeft veel vervuiling, giftige gassen en veel roet. 

 

Droog hout

Haardhout moet vooral droog zijn. Hoe droog hout is wordt uitgedrukt door het percentage vocht dat in het hout zit. Vers gekapt hout, heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50%. Na een jaar drogen is dit gedaald tot zo’n 20-40%, en na 2-3 jaar drogen tot 12-15%. Goed haardhout heeft een vochtigheidsgehalte wat onder de 20% ligt. De energiewaarde van dit hout ligt op ongeveer 4,2 kWh/kg. Deze waarde neemt drastisch af bij vochtig hout. Stoken met vochtig hout levert een sissend vuur met grote rookontwikkeling op, wat op z’n beurt weer zorgt voor vervuiling van uw rookkanaal. Een vuurtje aan de gang houden met vochtig hout, valt niet mee. De kolen gloeien amper, en u blijft hout toevoegen om het vuur aan de gang te houden. Ook het vlammenspel bij vochtig hout is minimaal, kortom een afbreuk aan het stookplezier.

De tijd die het hout nodig heeft om te drogen is mede afhankelijk van de houtsoort. Houtsoorten met veel tannines ( zoals eikenhout) moeten langer drogen om deze tannines uit het hout te krijgen. Houd hier rekening mee. 

Er zijn meerdere bedrijven die leveren ovengedroogd hout. Dit hout wordt gedurende vijf dagen in een zogenaamde kill-n-dry oven geplaatst. In deze ovenwordt het gekloofde hout met hete lucht van zo’n 80 graden Celsius doorgeblazen. Deze manier van drogen levert haardhout op met een vochtigheidsgehalte van 15%, wat vergelijkbaar is met het resultaat na 2-3 jaar natuurlijk drogen. Een bijkomend voordeel is dat het hout er nog vers uitziet en z’n karakteristieke geur behouden heeft. Als u uw houtvoorraad in het voorjaar aanvult, bent u verzekerd van hout dat optimaal gedroogd is.

Ovengedroogd hout kunt u bestellen door hier te klikken. Gebruik ook onze kortingscode: OPSKOR

 

Houtopslag

Voor optimaal stookplezier moet u uw hout droog opslaan. Let hierbij echter wel op de volgende punten:

  1. Zorg dat het beschut is tegen regen
  2. zorg dat het hout vrij van de grond ligt zodat vochtoptrek voorkomen word (laat bijvoorbeeld de pallet eronder zitten of plaatsen latjes)
  3. Zorg dat de wind vrij toegang tot het hout heeft, zodat het verder kan drogen

Sla uw hout dus buiten op in een houtopslag of onder een afdak. In een schuur of garage droogt uw hout niet en zal er snel schimmel ontstaan