Het nieuwe stoken; de ‘Zwitserse methode’

De houthaard heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Dit was nodig om een hoger
rendement mogelijk te maken, maar ook om te zorgen voor een veel schonere verbranding. Een
gebalanceerde luchthuishouding en een vlamkeerplaat zijn voorbeelden waardoor zo veel mogelijk
van de warmte optimaal wordt benut.
De nieuwe techniek in houthaarden vraagt wel een aanpassing van de gebruiker om zorgeloos te
kunnen genieten. Deze techniek noemen we: het nieuwe stoken…
Hiermee zorg je voor een minimale rookontwikkeling omdat je vanaf bovenaf het hout aansteekt en hiermee het koude rookkanaal “voorverwarmd”. Je begint met dikkere gekloofde stammen op de bodem te leggen met het schors naar beneden. Hier bovenop leg je wat kleinere aanmaakhoutjes. Dan steek je het aanmaakblokje aan en dit leg je er bovenop en tussenin waardoor het vuur zich naar beneden werkt.
Bekijk ook eens het geillustreerde instructieboekje om het nogmaals stap voor stap door te nemen.
Instructieboekje_Het_nieuwe_stoken_jan.2017_DEF
hetnieuwestoken