hoekhaard hout

Hoekhaard van Spartherm

Deze week is Marcel even bij een klant langs geweest ivm rookterugslag. Dit is een veel voorkomende klacht die wij krijgen. Hoe kan het toch dat je de haard aansteekt en dat alle rook terug komt?

Dit heeft met meerdere factoren te maken. Het gebeurt vaak bij koud weer en de eerste stookbeurt. Het rookkanaal is dan koud en de klant maakt vaak een te klein/zuinig vuurtje. In het rookkanaal zit een hele berg koude lucht en koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Als je dan ook nog wat natter hout stookt krijg je rook vorming en duwt de koude lucht de rook terug, deze komt via elk klein kiertje terug in de woning en voor u het weet staat de woonkamer blauw van de rook.

De goudetip hierin in is de de Zwitserse methode en voor gedroogd hout.
Hiermee zorg je voor een minimale rookontwikkeling omdat je vanaf bovenaf het hout aansteekt en hiermee het koude rookkanaal “voorverwarmd”. Je begint met dikkere gekloofde stammen op de bodem te leggen met het schors naar beneden. Hier bovenop leg je wat kleinere aanmaakhoutjes. Dan steek je het aanmaakblokje aan en dit leg je er bovenop en tussenin waardoor het vuur zich naar beneden werkt.