Genieten van een gashaard zonder aardgas

Gashaard op propaangas

Vanaf 1 juli 2018 worden nieuwbouwhuizen in Nederland verplicht opgeleverd zonder een gasaansluiting. U wilt toch een nieuwe gashaard in uw woning?

Dat kan! Veel gashaarden zijn namelijk ook geschikt voor propaangas. Het gas wordt dan niet via een gasleiding, maar via slim geschakelde gasflessen naar de gashaard geleid. U kunt onbezorgd genieten van de warmte en sfeer van de gashaard van uw keuze. En dat voor minder dan € 4,- per avond!

 

Zijn alle haarden geschikt voor propaangas?

Niet alle haarden zijn geschikt voor propaangas. Wij kunnen u exact vertellen welke haarden wel en niet geschikt zijn. Wij kunnen u bovendien ook informeren over de installatie en het verwachte verbruik van uw haard.

Hoeveel propaangas verbruikt een gashaard?

Het verbruik verschilt per model. Bovendien hangt het ervan af hoe intensief de haard gebruikt wordt. Een haard gebruikt gemiddeld 0,5 kilogram per uur op vol vermogen. In de praktijk wordt de haard echter slechts kort op vol vermogen gebruikt. Zodra een aangename temperatuur is bereikt, zal de haard al snel op half of lager vermogen worden gezet. Het gemiddeld verbruik van de haard zal hiermee ongeveer 300 gram per uur zijn.

Innovatief en online = nooit onverwacht leeg

Voor 50 gezellige avonden ( één seizoen) met zo’n 140 branduren volstaan 4 flessen van 10,5 kilogram. Dit betekent echter niet dat u ook 4 keer per seizoen uw gasflessen moet wisselen. 

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) en Primagaz hebben namelijk samen een innovatief systeem ontwikkeld, dat bestaat uit 4 of 6 slim-geschakelde compacte en handzame flessen 10,5 kg. Binnen deze propaanunit zijn de gasflessen gegroepeerd. De groepen zijn onderling verbonden. Is de ene groep leeg, dan word er automatisch overgeschakeld naar de volgende groep. Overschakeling wordt, door middel van telematrie in de schakelunit, automatisch geregistreerd en gemeld. De leverancier plant vervolgens een afspraak in om de lege flessen te verwisselen voor volle. Dankzij dit systeem zit u dus nooit onverwacht met lege propaanflessen. U kunt altijd onbezorgd van uw haard genieten. 

De opslag

De opslag van uw gasflessen is aan bepaalde basisregels gebonden. Gas is zwaarder dan lucht en stroomt naar de laagste plaats. Houd dus rekening met een goede ventilatie en plaats de flessen niet in de buurt van putdeksels en kelderramen. U plaatst de propaanunit bij voorkeur buiten. Bijvoorbeeld in een geventileerde schuur of speciale opslagkast.

De NHK heeft een speciale opslagkast ontwikkeld die u naar uw wens kunt bekleden. Hierdoor kunt u het uiterlijk van de kast aanpassen aan uw huis of tuin.

De kosten

De prijs voor propaan ligt weliswaar hoger dan de prijs van aardgas, maar hier staat tegenover dat de vaste aansluit-, vastrecht- en leveringskosten komen te vervallen.

De toekomst? Biopropaan.

Vanaf 2018 is Primagaz de exclusieve leverancier van BioLPG in Europa. Maar wat is dit nu eigenlijk? BioLPG, ofwel biopropaan, is een bijproduct van biodiesel en wordt volledig geproduceerd uit duurzame grondstoffen, een mix van afval- en reststoffen en hernieuwbare plantaardige oliëen. Qua CO2-uitstoot presteert biopropaan nog beter dan propaangas met vermindering van de CO2-uitstoot tot 80%. Momenteel wordt biopropaan bijgemengd in onze grote gastanks. In 2019 verwachten we biopropaan te gaan introduceren in de gasflessen. Zo kan ook uw haard in de toekomst branden op biogas in plaats van aardgas.